Genç girişimciler tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesinde kurulması planlanan sera yatırımı öncesinde iyi örnek uygulamaları yerinde görmek için ilçeden bir heyetle Van’ın Çaldıran ve Ağrı’nın Diyadin ilçelerinde bulunan seralara inceleme ziyareti gerçekleştirildi.

Tatvan Kaymakamı Tekin Erdemir, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkan Yardımcısı Yılmaz Lebit, TOBB Bitlis Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Başkanı Bilal Kardoğan ve GGK yönetim kurulu üyeleri, TOBB Bitlis Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkan Yardımcısı Çimen Zilan Kaplan, TOBB Bitlis KGK Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Özdoğan, TATSO Genel Sekreteri Mücahit Diksin’in yer aldığı heyet, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi kapsamında Van Çaldıran ve Ağrı Diyadin ilçelerinde kurulan Jeotermal su ısıtmalı sera işletmelerini ziyaret etti.

Ziyaret programı çerçevesinde ilk olarak sebze ve meyve üretiminin gerçekleştirildiği Van’ın Çaldıran ilçesinde bulunan Çaldıran Jeotermal Tarım A.Ş.’ye ait sera işletmesini ziyaret eden heyet üyeleri firma yetkilileriyle birlikte tesisi gezerek, serada üretimi yapılan ürünler ve tesis hakkında bilgiler aldı.

İşletme ziyaretinden sonra işletme yöneticileriyle kısa bir toplantı gerçekleştiren heyet üyeleri, sektör ve yatırım ile ilgili fikir ve bilgi alışverişinde bulundu.

Van’ın Çaldıran ziyaretinden sonra Ağrı’nın Diyadin ilçesine geçen Tatvan heyeti, ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Karali ile birlikte ilçede bulunan Jeotermal Isıtmalı Serada Domates üretimi gerçekleştirerek yurt dışına ithalat yapan Diyadin Jeotermal Turizm Seracılık ve Tic. A.Ş firmasına ait sera işletmesini ziyaret etti.

İşletme yetkilileriyle birlikte serayı gezip, serada üretilen ürünleri inceleyen heyet üyeleri kurulum maliyetleri, üretim kapasiteleri ve diğer teknik konularla ilgili bilgiler aldı.

Yapılan inceleme gezilerinin ardından Ağrı il merkezine geçen Tatvan heyeti, son olarak Ağrı Vali Yardımcısı İbrahim Şenkon ile bir araya geldi.

Gerçekleştirilen ziyaretle ilgili konuşan Tatvan Kaymakamı Tekin Erdemir, gerek Çaldıran ve gerekse Diyadin ilçesinde kurulan iki işletmeninde seracılık alanında örnek uygulamalar olduğunu dile getirdi.

Ziyaret ettikleri örnek uygulamaların bir benzerini Tatvan’a da kazandırmak istediklerini dile getiren Kaymakam Erdemir, bu anlamda gerçekleştirilen ziyaretin oldukça verimli geçtiğini kaydetti.

Gerçekleştirilen ziyaretin önemine vurgu yapan TATSO Başkan Yardımcısı Yılmaz Lebit ise, ziyaret vesilesiyle örnek uygulamaları yerinde görüp inceleme imkanı bulduklarını kaydetti.

TOBB Bitlis GGK Başkanı Bilal Kardoğan da, özellikle pandemi sürecinde tarım sektörünün ne kadar önemli olduğuna bir kez daha şahit olduklarını dile getirerek, genç girişimciler olarak Tatvan’da benzer bir işletme kurmak istediklerini belirtti.

Gerçekleştirilen gezinin henüz planlama ve araştırma aşamasında olan yatırım için önemli fikirler verdiğini kaydeden Kardoğan, Jeotermal ısıtma modeli ile Tatvan’da geniş kapsamlı bir sera kurmayı hedeflediklerini ifade etti.