x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın(IPA) Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD Programı 2007 yılından bu yana ülkemizde çeşitli yatırımlara destek vererek başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, yeni istihdam alanları oluşturmak için 2024 yılında 81 ilimizde IPARD-III ilanına çıkılacaktır. Bu kapsamda Bitlis İl İrtibat Ofisi faaliyete geçmiş ve 2024 yılı içerisinde proje başvuru kabulü yapmaya başlayacaktır.
IPARD III Programı kapsamında:
M1- Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek.
M3- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.
M4- Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.
M5- Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi – LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.
M7- Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.
M10- Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak.
Belirtilen sektörler ile ilgili tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu %50 ile %80 arasında hibe desteği sağlamaktadır. Aynı zamanda kurum ile yürütülen projelerdeki uygun harcamalarda, faydalanıcılara % 20 KDV muafiyeti sağlanmaktadır. Hibe olarak verilen tutarın %75 ‘i Avrupa Birliği’nden, %25 ‘i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Yapılacak bilgilendirme ile TKDK’ndan hibe nasıl alınacağı, destek verilmeye uygun yatırım alanları ve başvuru için gerekli olan şartların neler olduğu hakkında açıklamalar yapılacaktır.

Paylaş