x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

Odamız Meclis Başkanı Servet Avcı ve Odamız Üyesi Mehmet Ilık, Van Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü koordinesinde Van’da düzenlenen Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programına katıldı.

Toplantıda Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce atık su yönetimi, katı atık yönetimi, sıfır atık, Van Gölü’nün doğal sit alanı ilan edilmesi, dip tarama faaliyetleri, atık kabul tesisleri, derelerin temizliği ile ilgili sunumlar yapıldı.

Van ilinde düzenlenen toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Bitlis ve Van ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantıda söz hakkı alan Odamız Meclis Başkanı Servet Avcı, İlimizde Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerini içine alan “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kararı sonrası tapulara şerh işlendiğini, sürecin yavaş ilerlediğini ve koruma alanının bazı bölgelerde çok geniş alanlara yayıldığı için mağduriyetlere sebebiyet verdiğini aktararak, sınırın kıyı kenar çizgisi seviyesine indirilmesinin hem daha uygun hem de daha doğru bir karar olacağını iletti.

Konuşmasında uzun bürokratik iş ve işlem sürelerinin ticari yatırımlara olumsuz etkisine de dikkat çeken Servet Avcı, “İmarsız alanlarda yapılacak ruhsata esas ticari faaliyetlerde; İmar Kanunu, Plansız Alanlar Yönetmeliği, Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı, Kıyı Kanunu, Çevre Kanunu, Maden Kanunu ve diğer kanun yönetmeliklere göre işlemler yapılmaktadır. Sit alanı ilan edilen alanlarda yapılacak işlemlerde fazladan kontrol ile onay süreci ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devreye girmesi, bürokratik iş ve işlemleri bir hayli uzatacaktır. Bunun da ticari yatırımlara olumsuz etkisi olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Odamız Üyesi Mehmet Ilık ise, feribotlar ve balıkçı tekneleri ile ilgili atık kabul tesisinin Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğü bünyesinde yaptırılması, Van Gölü dip çamur temizliğinin daha teknolojik ve bilimsel yöntemler ile arıtma teknolojilerini de içerisinde barındırarak arındırılması konularını dile getirdi.

Göle ekskavatör ve iş makineleri ile girilmesinin ikincil bir kirliliğe neden olmakta olduğuna dikkat çeken Ilık, bunun yanı sıra gölden çıkarılan çamur karaya nakledilerek bu kez de karada kirliliğe neden olduğuna işaret etti.

Ilık’ın iletmiş olduğu sorun ve talepler sonrası göl dip temizliği için gemi gönderileceği ve gemilerle dip çamur temizliğinin yapılacağı ifade edildi.

Düzenlenen toplantı diğer katılımcıların sorun, sıkıntı ve çözüm önerileri sunması ve fikir alışverişi ile sona erdi.

Paylaş