AB ÜLKELERİNE KURU İNCİR/FINDIK/ANTEP FISTIĞI İHRACATI HK.

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ticaret Bakanlığı’na gönderilen bir yazıda, 884/2014 (EC) Sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği kapsamında, EK-l’de güncellenmiş GTİP numaraları belirtilen ülkemiz menşeli ürünlerin (kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ile bunlardan elde edilen ürünler) Avrupa Birliği(AB) ülkelerine ihracatında Ticaret Bakanlığı BİLGE sisteminde Sağlık Sertifikası ile birlikte EK-2’de bir örneği yer alan “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu” varlığının da kontrol edilecek şekilde düzenleme yapılmasının talep edildiği bildirilmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu ürünlerin ticari ömek/laboratuvar örneği olarak gönderilenler ile piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak amacıyla gönderilenlerin anılan uygulama kapsamı dışında tutulduğu ifade edilmiştir. Buna ilaveten, kötüye kullanımı önlemek amacıyla söz konusu sevkiyatların brüt ağırlığının 30 kg’ı aşmaması şartının getirildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, daha önce AB ülkelerine yapılan kuru incir, fındık ve antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatında Sağlık Sertifikası aranmasına ilişkin BİLGE sisteminde gerekli düzenlemenin yapılmış olduğu, bu defa, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda brüt ağırlığı 30 kg ile sınırlı olmak üzere ticari örnek, laboratuvar örneği, piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatlar hariç olmak üzere Ek-l’de 12’li GTİP’leri belirtilen eşyanın AB üyesi ülkelere ihracatında gümrük idarelerince Sağlık Sertifikasına ilaveten Ek-2’de bir örneği gönderilen “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu”nun da aranmasını sağlayacak şekilde sistemsel düzenlemenin yapılacağı bildirilmiştir.

Ek :
1- Ürün Listesi (4 sayfa)
2- Sonuç Raporu (1 sayfa)

Bir Önceki

COSME PROGRAMI TURİZM ÇAĞRISI HAKKINDA DUYURU

Bir Sonraki

Ağustos 2019 Bülteni