x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

Tatvan Ticaret ve Sanayi odası üyelerine yönelik İthalat, İhracat Dış Ticaret Bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Oda üyeleri katıldı.

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Oda Genel Sekreteri Rahime Yılmaz Acet katılımcılara toplantıya göstermiş oldukları ilgi için teşekkür ederek Dış Ticaretin yeni ve karlı pazarlara açılma ve daha fazla Katma Değer yaratma noktasındaki önemine değinerek şunları söyledi;

“Günümüz dünya ekonomisine bakıldığı zaman gün geçtikçe daha rekabetçi ve kıran kırana bir Pazar ile karşılaşmaktayız. Bu rekabetçi yapı içinde ekonomik faaliyetlerimizin karşılığını almamız noktasında yeni pazarlara açılmanın önemi büyük. Ülkelerin gelişmişlik göstergeleri büyük ölçüde Dış Ticaret Rakamlarına bakılarak belirlenmektedir.

Biz bu eğitimi planladığımız zaman merak ettik, bölgemizin dış ticaret rakamları nedir diye. Ekonomi Bakanlığının Resmi web sitesini ziyaret ettiğimizde bölgemizin bu konuda ne kadar zayıf kaldığını maalesef üzülerek gördük. Çünkü bölgemizin ülkemiz dış tıcaret içindeki payı ne yazık ki sadece % 0.41. Bu bir yandan üzücü iken, mevcut yapıyı doğru okuduğumuz zaman beklide aslında hazır pazarlarında bir yandan habercisi diyebiliriz. Bölgemizin kendi mal ve hizmet ürünlerinin yanı sıra başka bölgelerimizden de tedarik edilecek birçok ürünü komşu ülkelerimize ihraç edebilme şansını da göstermektedir. Ancak bu konuda bölgemiz yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadığı için maalesef bugüne kadar istenilen dış ticaret rakamlarına ulaşamamıştır. Bunun birçok nedeni vardır. Ancak bu engellerin ortadan kaldırılmasının ilk adımı olarak bugün burada Dış Ticaret ve İş Geliştirme Uzmanı ve aynı zamanda Odamız üyesi Bahar Evin Özdemir hanımefendi ve siz değerli katılımcılar ile birlikte bir bilgilendirme toplantısını düzenleyerek, farkındalık yaratmak, soru işaretleri bırakmak üzere bir aradayız. Faydalı olması temennisi ile sözü Sayın Özdemir’e bırakıyorum” dedi.

Özdemir, genel anlamda İthalat ve İhracat’ın ne anlama geldiği, Avantajları, Riskleri, Teslim ve Ödeme Şekilleri ve Devlet Destekleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Birçok konuda gerek İBP(İhracat Bilgilendirme Platformu),İhracatçı Birlikleri, Kosgeb, Ekonomi Bakanlığı, TÜBİTAK, TTGV gibi birçok kurumun dış pazarlarla ilgili destek unsurları ve rakamları konusunda gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra, toplantı katılımcıların soru cevap bölümü ile sona erdi.

Paylaş