x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen “Ülkemiz ve Bitlis İçin Pomza ve Perlitin Dünü, Bugünü ve Yarını” temalı çalıştay açılış töreniyle başladı. 18 Mayıs Perşembe günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, gün boyu oturumlarla devam etti.

Üniversitelerin temel görevlerinden birinin eğitim öğretim olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, önemli bir görevinin de araştırma olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yardım: “Üniversiteler AR-GE çalışmaları yaparken, toplum yararına konuları tespit eder ve içinde bulunduğu toplumun ekonomik ve sosyokültürel dinamiklerini aktivite edecek konuları öncelikli olarak çalışmaya gayret gösterir. Bu o üniversitenin topluma borcudur. Çünkü üniversiteler sadece eğitim öğretim yapmak için kurulmaz, o toplumun temel dinamiklerini aktivite edecek faaliyetleri yürütmek zorundadır. Bu çalıştay bu kapsamda düzenlenmiştir. Çalıştayın üç paydaşı vardır: Bitlis Valiliği, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası bir de Üniversitemiz. Pomza ve perlit bu bölgenin en önemli konuları olarak öne çıktığı için, bizde ilk olarak bu konuya yönelerek, bütün paydaşları bir araya getirecek böyle bir çalıştayı yapmaya karar verdik. Bundan sonraki hedefimiz, daha geniş katılımlı TUBİTAK destekli uluslararası bir sempozyum düzenlemek. Ben bu duygu ve düşüncelerle çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Pomza madeninin değerinin anlaşılması için bu çalıştayın önemli bir adım olduğunu ifade eden Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Dağdağan, programa katılan herkesi selamladı. Dağdağan: “Almanların deyimiyle beyaz altın olarak tabir edilen pomza madeninin gerçek değerine ulaşması için atılan bu ilk adımın memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Bilindiği gibi Türkiye’de pomza maden rezervinin %70’ine sahip bir ilde yaşıyoruz. Pomza, inşaat, gıda, kozmetik, su damıtma ve topraksız tarım sektörlerinde kullanılıyor. Milli değerimizi yeterince kullanamıyoruz ama bu çalıştay sayesinde pomza madeninden üreteceğimiz ürünlerin katma değerlerini arttıracağız.” dedi.

Çalıştayın iki yıllık bir emeğin ürünü olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bitlis İl Temsilcisi ve aynı zamanda Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Şahin, şehir olarak altın değerinde bir madene sahip olduklarını fakat kıymetini bilmediklerini söyledi.

Çalıştayın, tüm katılımcılara hayırlı olmasını dileyen Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Bitlis’te bulunan tüm kurumların şehrin kalkınmasında sorumlulukları olduğunu söyledi. Vali Çınar: “Bu çalıştayda konumuz pomza ve perlit. Pomza madeninin dünya rezervinin önemli bir bölümü Türkiye’de. Türkiye rezervinin % 70’ide Bitlis’te. Bu sektör giderek çeşitlenen ve gelişen bir sektör. Bölgemizdeki tüm olumsuzluklara rağmen sadece pomza ve perlit ile büyük bir çıkış yakalayabiliriz. Pomzayı kamyonlarla satarsak bu ucuzluğa kaçan bir durum olmuş olur. Burada önemli olan üretime geçmek. Üretim biraz var ama çeşitlemede, katma değerde düşük seviyelerdeyiz. Bizim ilk etapta yapmamız gereken katma değeri yüksek ürünleri üretmek ve bunun için gerekli teknoloji ve sanayiyi bölgeye getirmek. Biz o ürünleri üretip satışını yaparken, AR-GE faaliyetlerimizi de birlikte yürütmeliyiz. Buradan aldığımız ekonomik güçle araştırma geliştirme faaliyetlerimizi daha iyi yapabiliriz.” dedi.

Üç gün sürecek çalıştayda, dünya genelinde önemli hammadde rezervine sahip olduğumuz pomza ve perlit için, ülkemiz ve yöremizde farkındalığı sağlayacak çalışmaların başlatılması adına girişimde bulunmak, sektörel problemleri görüşüp, çözüm önerileri sunmak hedefleniyor.

Paylaş